top of page

12 подвигів українця (укр)


Наша влада розповідає нам про реформи, які вони збираються проводити, які я абсолютно підтримую, і багато з них вже запустилися і дають гарні результати – це факт і його не варто заперечувати. Ось тільки є у всьому цьому одна велика проблема: не з того почали. Реформою №1 повинна стати боротьба з корупцією, при цьому реальна, жорстка, радикальна боротьба з корупцією. А такої, за минувші 2 роки – немає. Ну от як би там Порошенко і Яценюк не розпиналися про те, як вони борються з корупцією, ну не бачу я цієї боротьби, не бачу. Так, на місцях чистки йдуть, щодня на хабарі в'яжуть дрібних чиновників, поліцейських (з старої системи), військових і т. д., але на верхах немає ніякої боротьби з корупцією. Немає її там, її там просто очолили нові люди... У цій статті я висловлю свою думку про те, що необхідно робити в нашій країні, для того, що б прискорити проведення всіх реформ, і не просто перейти до розвитку (як нам обіцяють наші правителі по 2-4% на рік), а розвиватися прискореними темпами (по 7-10% на рік), тим більше що у нашої країни є всі необхідні для цього ресурси. Як я вже написав вище, почати необхідно з корупції, і ось як повинна проходити боротьба з цим всесвітнім злом:

Подвиг №1

1. Корупція. Повинні бути прийняті закони щодо покарання та запобігання корупції. Зокрема потрібно прийняти закони, які встановлюють мінімальний термін засудженому за корупцію в 5 років з арештом всіх рахунків і майна (залишати лише 1 квартиру/будинок та суму в розмірі 5 прожиткових мінімумів, видаючи її засудженому після його звільнення, що б було на що жити в перший час). В особливо тяжких випадках корупції (більше 100 млн. дол.) – довічне ув'язнення з арештом майна та рахунків.

Тільки коли будуть законом встановлені серйозні покарання за корупцію, тільки тоді у людей буде з'являтися страх перед нею. А зараз у нас в країні як: вкрав один мільйон, зловили, заплатив пів мільйона хабар судді, і він тебе виправдав. І ти ще з грошима залишився, і суддя теж не ображений. А от коли за крадіжку одного мільйона буде загрожувати до 10 років ув'язнення з конфіскацією, і будуть непідкупні судді, ось тоді корупція відразу почне зникати. Так само потрібно активно просувати й інші методи по боротьбі з корупцією, до прикладу, ось такі:

Подвиг №2

2. Приватизація. Проведення прозорої приватизації за міжнародними стандартами. Заборона брати участь у приватизації всім, хто хоч якось пов'язаний з російськими та українськими політиками, чиновниками та олігархами.

А так же ось такі, це взагалі одна з обов'язкових умов при боротьбі з корупцією:

Подвиг №3

3. Суди та прокуратура. Одна з перших, а можливо найпершою реформою повинна стати реформа судів і прокуратури. Це можливо зробити тільки звільнивши всіх одним наказом і набрати заново весь штат на конкурсній основі, за один рік все це можливо зробити. А вже після цього вони повинні будуть відразу приступити до роботи, і завдання №1 для них повинна стати (тест на профпридатність) - заборона КПУ (комуністична партія України), ПР/ОБ (партія регіонів/опозиційний блок) і арешт всіх людей, які перебували в цій партії і перебували на керівних посадах (від сільського голови до президента), арешт всіх їх рахунків і майна, і передача всього цього у користування держави.

Так само, що б зменшити корупцію в країні потрібно обов'язково навести порядки серед чиновників:

Подвиг №4

4. Чиновники. В Україні сильно роздутий чиновницький апарат, його необхідно зменшити на 1/3 і підняти їм грошове забезпечення. З/п чиновників повинні бути встановлені в межах від 5 прожиткових мінімумів (15 тис. грн.) до 20 прожиткових мінімумів (60 тис. грн.).

Як я вже писав у своїй статті «Вороги України» корупція на верхах це далеко не основна проблема України. А основною проблемою є те, що простий народ часто сам бере/дає хабарі, краде на своєму робочому місці і т. д. Люди роблять це не від хорошого життя, і справа не в менталітеті. Основна проблема полягає в тому, що люди просто бідні, отримують низькі пенсії і з/п, вирішити цю проблему досить легко:

Подвиг №5

5. Соціальні виплати. Мінімальні пенсія і з/п повинні бути такими ж, як і мінімальний прожитковий мінімум і становити не менше 3 тис. грн. (станом на квітень 2016 року). Щорічна індексація соціальних виплат повинна складати +1% від офіційної інфляції, якщо вона вище 5%, якщо ж інфляція нижче 5%, то індексація проводиться на рівні 5%.

Але, це те, що стосується бюджетників. А крім них є ще й люди, які працюють на приватних підприємствах. Що б там робочим так само проводили підвищення з/п, бізнес повинен активно розвиватися. Для цього йому потрібно:

Подвиг №6

6. Кредити. Дешеві кредити - це шлях до розвитку. Ставка НБУ не повинна перевищувати 10%, оптимально 5%. Курс гривні до долара має бути встановлений на позначці у 30 грн/дол і зафіксований там на 3 роки.

Дешеві кредити дозволять відкривати новий бізнес, розширювати вже існуючий, іншими словами – створювати робочі місця. Але, що б там були ще й гарні з/п потрібно ще:

Подвиг №7

7. Податки. Зниження податків для малого і середнього бізнесу. Загальне податкове навантаження на з/п не повинна перевищувати 43%, оптимально 40%. Прийняття законів по боротьбі з тими, хто не платить податки.

Оптимізована податкова система одна з найважливіших речей в економіці країни. Податки не повинні бути занадто високими, але й не повинні бути занадто низькими, вони повинні бути оптимальними. Це і є запорука успіху економіки країни. Так само податки повинні бути правильними. Непотрібні податки слід скасувати, якісь навпаки ввести.

Для того, що б все це реалізувати, необхідно мати адекватних професіоналів в політиці. Що б такі люди потрапили до влади необхідно:

Подвиг №8

8. Влада і вибори. Реальна децентралізація влади; прийняття закону про вибори – перехід на пропорційну систему виборів; перехід до парламентської форми правління, а так же прийняття закону, де право на голос мають тільки платники податків; прямі вибори губернатора, мера, голови села та голови громади. Створення парламенту з двома палатами з загальному кількістю депутатів 450 (150 нижня палата і 300 верхня палата). Перейменувати Парламент України «Верховна Рада» в «Народна Рада». Всіх міністрів Кабінету Міністрів призначає Народний Рада після проведення відкритого конкурсу на кожну посаду.

Але, це лише перший крок. Це все повинна буде зробити нинішня влада. Що б змусити її прийняти такі небажані для них зміни політичного ладу країни, необхідно мати добре і правильно інформоване суспільство, а для цього потрібно мати в країні повністю незалежні і чесні ЗМІ:

Подвиг №9

9. ЗМІ. Всі засоби масової інформації країни повинні бути приватними. Чиновники, політики і їх родичі не повинні мати права володіти ЗМІ взагалі ніякими (навіть музичними або дитячими). Повна свобода ЗМІ. Так само має бути прийнятий закон, який буде карати журналістів за брехню і наклеп. Крім цього повинні бути встановлені квоти для мовлення недержавними мовами – не більше 25%.

Як показав час, головною зброєю майбутнього буде – інформація. Маючи сильні ЗМІ, можна керувати людьми і країною в цілому. Це працює відмінно в тоталітарних країнах типу Російська Федерація, Китай і т. д. Але це працює і в демократичних країнах, якщо підійти до цього «з правильної сторони». Просування національної мови і культури – саме це і є становлення держави і нації. Нам постійно Росія нав'язувала, і зараз нав'язує, ідею, що української нації і української держави немає. Багато хто з нас піддався цьому впливу, і в результаті ми отримали війну з РФ, втрати територій... Ми зобов'язані вести більш жорстку інформаційну політику в інтересах держави. Закінчуючи тему економіки варто так само відзначити те, що Україні необхідно ще зробити, що б прискорити зростання своєї економіки і набути ще більшої свободи:

Подвиг №10

10. МВФ. Україна повинна припинити співпрацю з МВФ, погасити в максимальні строки всі борги перед ним, і після цього вийти з цієї організації.

Співпраця з МВФ була важливо для України лише в певний момент, він для нашої країни вже пройшов, пора і честь знати, так сказати. А значить, нам потрібно сказати МВФ – спасибі, й попрощатися, інакше це може лише погіршити ситуацію в країні в майбутньому.

Тепер кілька слів про геополітику, або про зовнішню політику нашої держави. Тут все досить просто. Ми повинні для початку прийняти один дуже важливий закон:

Подвиг №11

11. Країна агресор. Має бути прийнятий закон «Про країну агресора», який дає Україні право на арешт всього майна і рахунків країни агресора на території України. Рахунки країни агресора просто заморожуються до моменту закінчення агресії, а майно переходить тимчасово під управління України, весь прибуток йде в державний бюджет України. Після закінчення агресії всі рахунки і все майно повертається колишнім власникам. Агресором вважаються всі громадяни країни-агресора, які мають майно на території України, або рахунки в банках, які знаходяться на території України.

Головне, що цей закон дасть, це хоть якийсь захисний щит для країни в цілому. Адже маючи такий закон, ми маємо куди більше гарантій на те, що інші країни не будуть навіть замислюватися про агресію проти України. На інвестиції цей закон навряд чи вплине. За великим рахунком, агресію проти України можуть вести лише сусідні держави, і якщо цей закон і відлякає інвесторів, то тільки з цих країн, а це крапля в морі, та й то не факт.

І на сам кінець, хотілося б бачити більш впевнену нашу зовнішню політику, так як невиразна і обережна зовнішня політика згубила дуже багато країн, хотілося б, що б Україна не пішла по цьому ж шляху:

Подвиг №12

12. Зовнішня політика. Вихід з «Мінських угод»; визнання «ДНР/ЛНР/Новоросія» терористичними організаціями; визнання РФ країною агресором, а війну на Донбасі офіційно назвати «НРУВ» (Неоголошена російсько-українська війна); звернутися до США та Великобританії з офіційним закликом дати Україні озброєння рівносильно тим ядерним боєголовкам, від яких Україна відмовилася в 1994 році підписавши Будапештський меморандум; закликати США, Великобританію, Німеччину, Францію, Канаду, Польщу, Туреччину, Білорусь і РФ до проведення переговорів у форматі «Варшава-10» щодо врегулювання НРУВ - деоккупация Донбасу і півострова Крим.

Українська армія стала вже в рази сильніше, ніж вона була на початку цієї війни. Це вже дає можливість вести більш складні переговори на найвищому рівні і вирішувати нагальні проблеми. Росія вже, як на мене, досить ослабла для того, що б розпочати її дотискати. На реалізацію «Варшава-10» необхідно близько 2 років, це якраз той термін, за який РФ ще сильніше ослабне, а Україна стане ще сильніше (за умови радикальних реформ). Прийшов час уже закінчувати цю безглузду війну. Необхідно поставити перед собою мету – вирішити конфлікт до кінця 2018 року, і вирішити його здобувши перемогу. У підсумковому договорі обов'язково має бути прописано те, що Україну приймуть у НАТО і в ЄС, після того, як вона завершить всі необхідні для цього реформи.

Ось таку політику своєї країни я хочу бачити, а не те, що відбувається зараз. Так, Україна вже в кращому становищі, ніж була в 2014 році, це результат роботи цієї влади. Але, це все більш повільно, ніж могло би бути. Історія показує, що країни перебуваючи в значно гіршому становищі, ніж нинішня Україна, проводили реформи в рази швидше, вигравали війни і становились дуже успішними. Так чим ми гірші? Ми краще! Але вся проблема в тому, що:

"Біда України в тому, що нею керують ті, кому вона не потрібна" (с) Грушевський

bottom of page